Underhållsbidrag – Vi går igenom vad som gäller
Texten senast uppdaterad: Mars 2016
Det finns mycket regler i form av lagar och praxis om vad som gäller vid underhållsbidrag, föräldrar har ofta många frågor kring detta ämne och det råder ofta oklarhet om hur mycket man ska betala och hur ofta. I den här artikeln försöker vi förklara vad som gäller, hur mycket du skall betala eller få, hur du går tillväga för att få ansöka om bidragen vi visar dig även de blanketter du ska använda.
Underhållsbidrag betalas av den föräldern där barnet inte bor, bidraget betalas till den föräldern där barnet bor, pengarna är dock avsedda för kostnader som barnet har. Bidraget jämnar ut de ekonomiska utlägg man behöver göra för att våra ett barn i de situationer där barnet endast bor hos en förälder. Underhållsbidrag ska betalas ut både om ni har gemensam vårdnad eller där en av föräldrarna har ensam vårdnad.
När barnet fyller 18 år så ska underhållsbidraget betalas direkt till personen.
Barnet har rätt till underhållsbidrag från den dagen då föräldrarna flyttar isär och det bestäms att barnet endast ska bo hos den ena av föräldrarna.
Underhållsbidraget kan betalas retroaktivt på en tid upp till 3 år. Det betyder att barnet har rätt till underhållsbidrag till ett värde av 3 år bakåt i tiden om exempelvis fadern blir fastställd senare i livet. Man tar också hänsyn till betalningsförmågan hos föräldern som ska betala underhållsbidrag.
Vill du diskutera underhållsbidrag och hur mycket man ska betala eller vem som ska betala underhållsbidraget så kan du ställa dina frågor om bidraget i vårat forum för att få svar. Forumet hittar du här >>> ensamvårdnad.com/forum/underhallsbidrag
Vilka är det som beräknar underhållsbidrag?
Det är försäkringskassan som beräknar och beslutar om underhållsbidrag. De beräknar bidraget en gång om året för att det ska gå hand i hand med penningvärdet. Försäkringskassan beräknar underhållsbidraget genom att ta hänsyn till en mängd olika faktorer, några av dessa är: Föräldrarnas ekonomiska situation och barnets behov. Båda föräldrarna bestämmer dock om barnets behov, vad barnet behöver pengar för, exempelvis: mat, kläder, blöjor och andra nödvändiga saker.
Underhållsbidraget bestäms av föräldrarna på grunden av vad barnets behov anses vara, denna summa anpassas också efter föräldrarnas inkomst, notera att båda föräldrarnas inkomst spelar in här och det är inte bara den betalande förälderns inkomst som räknas in som många tror! Kan man inte komma överens om vilken summa som är rimlig för att täcka definitionen barnets behov så kan man alltid utgå ifrån konsumentverkets beräkningar som du kan se nedan, just denna tabell gäller för barn upp till 10 år.
Själva underhållsbidraget kan fastslås i domstol eller genom ett avtal, när det fastslås i domstol är det i samband med en vårdnadstvist. Om du vill skriva ett giltigt avtal där summan för underhållsbidraget stadgas rekommenderar vi att du kontaktar en advokat i den stad där du bor som du kan gå igenom ärendet med, uppskattad kostnad för detta är cirka 4000 kr för någon timmes rådgivning samt framtagning av dokument.
Vad gör jag om jag inte är nöjd med det bestämda underhållsbidraget?
Svar: Om du anser att bidraget är för högt eller om du tycker att den andra föräldern betalar för lite i bidrag kan du ansöka om jämkning i domstol, var dock medveten om att detta med stor sannolikhet innebär att du måste kontakta advokat och du kommer få en stor utgift relaterat till detta ärende så överväg först om du anser det vara värt det, är den möjliga ”vinsten” tillräckligt stor för att kompensera för utgifterna.
Vad gäller när barnet bor hos mig?
Svar: Du har rätt till underhållsbidrag som avser kostnader för barnet.
Vad gäller när barnet bor hos den andra föräldern?
Svar: Du är skyldig att betala underhållsbidrag som den andra föräldern har för barnet och dess vällevnad.
Blanketter för Underhållsbidrag (Försäkringskassan)
Underhållsstöd förklarat
Vad är underhållsstöd och vad är skillnaden gentemot underhållsbidrag?
Ett underhållsbidrag betalas ut av den ena föräldern om barnet endast bor hos den andra föräldern, men låt säga att den andra föräldern som ska betala underhållsbidraget är slarvig eller inte vill samarbeta när det kommer till att betala detta bidrag då träder underhållsstödet in och betalas ut (i de fall där barnet har rätt till det).
När har du som förälder till barnet rätt till underhållsstöd?
Om du är föräldern som bor med barnet kan du ansöka om underhållsstöd för barnet om följande är uppfyllt:
- Du har vårdnad för barnet.
- Barnet är folkbokfört på din adress i Sverige (Måste vara bosatt i Sverige).
- Den andra föräldern betalar inte underhållsbidraget eller inte betalar den bestämda summan eller betalar en summa som är lägre än 1273 Kr.
- Du har varit separerad från den andra föräldern i mer än en månad.
Blanketter för att söka underhållsstöd (Försäkringskassan)
BLANKETT – Underhållsstöd när barnet bor hos en förälder
BLANKETT – Underhållsstöd växelvist boende
BLANKETT – Förlängt underhållsstöd vid växelvist boende
Blanketten skall skickas till följande adress: (Försäkringskassans Inläsningscentral 839 88 Östersund)
Kort fakta om underhållsstöd
- Du kan få max 1273 Kr per månad per barn som du ansöker om underhållsstöd för.
- Du har 2 barn = Max 2546 Kr/månad
- Du har 3 barn = Max 3819 Kr/månad
- Du kan få detta stöd upp till det att barnet går ut skolan vid 18 års ålder, om barnet fortsätter studera gäller gränsen till 21 år då föräldrar i Sverige är skyldiga att försörja sina barn under den tid de går i skolan. Efter det att barnet har fyllt 18 år så betalas dock detta stöd ut direkt till barnet och inte vårdnadshavaren. Betalningen sker den 25e månaden innan och gäller således för den kommande månaden.
Viktigt att veta: Du kan ha rätt till underhållsstöd även fast barnet bor växelvis hos båda föräldrarna.